Blød Return - kender du den?

“Øv – jeg bøvler altså bare med afstande, når jeg arbejder på min WordPress side. Der kommer ekstra luft i mellem linjerne, og jeg vil bare have enkelt linjeafstand.”

Udtalelser som denne hører jeg af og til fra de af mine kunder, der selv vedligeholder deres WordPress hjemmesider. Faktisk er løsningen ofte en meget simpel lille ting, som alle kan have glæde af at kende. Så kender du ikke til ”Blød Return” – så læs videre her.

Der er forskel på ny linje og nyt afsnit

Du har højest sandsynlig en bestemt måde din tekst ser ud på, en måde overskrifterne står på, en måde du bruger til citater osv. – dette kaldes formateringer. I sådan en formatering, er det forudbestemt hvordan skriften skal være, hvor stor linjeafstand der skal være, og om der skal være luft før og efter et afsnit med den formatering.

Når du trykker på <RETURN>(enter) – så registrerer computeren, at du vil til at skrive et nyt afsnit. Hvis din formatering så er sat op til, at der skal være lidt luft i mellem afsnittene, vil den næste linie du skriver starte lidt længere nede, end hvis du bare ville skrive på den næste linje. 

Hvad så hvis du KUN vil skifte linje

Du kan komme ud for, at du ikke ønsker, at computeren tror du skifter afsnit – altså at du vil have noget i samme afsnit til at stå på næste linje men UDEN den ekstra luft der er mellem afsnit.

Dette er nemmest at illustrere i overskrifter, hvor der ofte også er defineret luft over og under. Så hvis du har en meget lang overskrift – og den så deler på et dumt sted, så kan det være, du gerne selv vil bestemme, hvor linjeskiftet skal være:

Eks. Først denne lange overskrift der deler sig
dumt


Hvis du ønsker selv at dele den lidt bedre, så der ikke kun står et enkelt ord i linie to, og du bare trykker på <RETURN>-tasten, der hvor du gerne vil bryde linjen, vil computeren tro, at du vil lave et nyt afsnit, hvis formateringen siger, at der skal være ekstra luft ned til teksten under en overskrift, så har du pludselig to linjer i din overskrift – der står meget langt fra hinanden:

Eks. Så denne lange overskrift

der deler sig godt, men dårlig linjeafstand


Så er det, at du skal bruge det, der hedder en ”Blød Return” i stedet for. En ”Blød Return” fortæller computeren, at du kun vil lave et linjeskifte ikke et ny afsnit. En ”Blød Return” laver du ved, at du holder <SHIFT>-tasten nede og så trykker på <RETURN>-tasten.Voila, har du næste linje med den rigtige linje afstand op til den foregående linjen:

Eks. Så denne lange overskrift 
der deler sig fint med fin linjeafstand


Faktisk kan du bruge præcis det samme i både Word, Indesign og andre tekst programmer, når du skriver der. En ”Blød Return” skifter kun linje IKKE afsnit.

Kommentarer

  1. Søren Dippel, 4. november 2014 kl. 15:01

    Problemet er bare, at på en iPad kan man ikke holde -tasten nede.

  2. Lene Aarup Vinther, 6. november 2014 kl. 10:22

    Du har ret Søren – jeg arbejder ikke særligt meget på iPad – så har ikke tænkt over problemet. Kan ikke lige se andre løsninger, end at du må igang med koderne – og indsætte et manuelt linieskifte. Men det er godt nok besværligt!

Skriv din kommentar her

* Skal udfyldes, e-mail offentliggøres ikke